• Прогласени победниците за 2020!

  Во екот на пандемиската криза со ковид-19, социјалните нееднаквости стануваат сѐ повидливи и се соочуваме со нови предизвици. И покрај ефектите на пандемијата врз формалниот и неформалниот сектор, Шпаркасе Банка Македонија, Бизнис импакт лаб и Пакомак, успешно ја реализираа шестата по ред е-акцелераторска програма – Social Impact Award 2020, односно „Наградата за социјално претприемништво 2020“.     Социјалните бизниси ни се повеќе од потребни во оваа ситуација за да ни […]

 • Финалистите за 2019 се тука!

  1. Treebanks За секое резервирано патување садиме дрво. Средствата за дрвјата ги обезбедуваме од филијано партнерство со платформи за резервање патувања. 2. EdiStraw EdiStraw стои позади идеата да произведува биоразградливи цевки за пиење коишто се јадат и имаат хранлива вредност. 3. Challenger  Challenger е апликација која ги наградува своите корисници, за правење општествено одговорни активности – како возење велосипед и пешачење. 4. Bintern Онлајн платформа која ги поврзува студентите со компаниите со цел полесно […]

 • SOCIAL IMPACT AWARD 2018: ЗАПОЗНАЈТЕ ГИ ФИНАЛИСТИТЕ

  1. Продолжи со насмевка Продолжи со насмевка е автобиографски мотивациски проект кој се заснова на лични животни искуства и научени поуки од нив. Сите приказни ги поврзува една заедничка животна определба: „Што и да ми се случува во животот, секогаш продолжувам со насмевка“. Овој концепт е базиран на 3 главни теми: Позитивен пристап како начин на справување со најразлични животни ситуации Техники, искуства и научени лекции во кариерата како основа […]

 • 150 млади луѓе од 18 различни држави и една прекрасна локација – Белград!

  Дали имаш тим спремен за предизвици? Можеби отсекогаш си имал желба да бидеш дел од интернационална дружба со млади од целиот свет? Или пак, едноставно, сакаш да патуваш и да ги споделуваш своите идеи? Ако одговорот е да, во тој случај ова е идеална прилика да погледнеш како си поминавме на СИА интернационалниот самит во динамичниот Белград, Србија, заедно со 150 млади луѓе – социјални иноватори од 18 земји! Победниците […]

 • Победници 2017

  “Sozdadi.com” Создади се’ што ќе посакаш Sozdadi.com е регионална онлајн заедница која поврзува и преку пласирање на локални производи на пазарот, пружа безброј можности за развивање на мал локален бизнис до бренд. 20% од месечните приходи на Sozdadi.com се одделуваат за продажба и промоција на производи и ракотворби изработени од страна на маргинализирани групи на граѓани и жртви на семејно насилство, па така со купување и продавање на производи од […]

 • SOCIAL IMPACT AWARD 2017: ЗАПОЗНАЈТЕ ГИ ФИНАЛИСТИТЕ

  1.  Асоцијација Мисла Низ слоганот „среќен човек, здраво општество”, Асоцијација Мисла ги насочува своите сили, моќ и знаење кон поддршка на граѓаните со ментални болести и другите маргинализирани групи. Цели кои се во насока на остварување на нивнита мисија се: подобрување на здравјето и инклузија на лицата со психолошки нарушувања и дијагноза преку нивна работна ангажираност во нашите активности. Здружението ќе врши статутарни добротворни активности како што се едукација, семинари, […]

 • Од идеа до реализација – 10 нови потенцијални социјални бизниси влегуваат во фазата на инкубација

  Десетте млади социјални претприемачи, кои се избрани како финалисти во натпреварот Social Impact Award, имаа можност да учествуваат на предакселераторски тренинг,поддржан од  Македонски Телеком како општествено одговорна и иновативна  компанија.  Учесниците на тренингот, кој се оддржа во Телеком Иновативниот центар од 05 до 10 јуни 2017 година, се здобијаа со продлабочени знаења како и проценка на фазата на развој на нивните бизнис идеи. Финалистите имаа можност да слушнат презентации на […]

 • Social Impact Award: Запознајте го Жирито

  На  4-ти Мај, се оддржа настан кој им овозможи на сите идни социјални претприемачи и претприемачки да добијат евалуација за нивните бизнис идеји од професионално жири. Членовите на жирито беа Климентина Илијевски, Филип Ивановаски, Викторија Јовановска, Елена Богдановска и Јасмина Поповска, помеѓу другите.  Настанот се оддржа во Јавна Соба во Скопје, а беа присутни повеќе од 30 идни учесници во програмата Social Impact Award. Како резултат на настанот се пријавија […]

 • Работилници „Social Impact Award“

    Во периодот од февруари до април 2017, во неколку града низ државата, поточно во Скопје, Тетово, Гостивар, Охрид, Битола, Прилеп и Штип, беа спроведувани едукативни работилница за средношколци и студенти во земјата. Работилниците беа поддржани од неколку институции низ различни градови, кои што го обезбедија просторот за одвивање на работилниците, како што се: Фонд за иновации и технолошки развој – Скопје; Економски Факултет – Скопје; Универзитет на Југоисточна Европа […]